söndag 28 oktober 2018

”Guardians of the Galaxy”

(Bild lånad från Marvels hemsida)

Peter Quill föddes som son till en ung kvinna på en gård i amerikanska mellanvästern, och en stilig stjärnkrigare från yttre rymden som kraschade sitt rymdskepp i hennes trädgård. Deras kärleksbarn. När rymdskeppet var reparerat lämnade rymdmannen jorden för att aldrig återvända. Att han också kom att lämna sitt barn visste ingen av dom vid avskedet.

Där kunde historien slutat.

Om det inte var för den ödesdigra dagen ett annat rymdskepp landade och lönnmördare, utsända för att döda och söka efter Peters pappa och hans tillhörigheter, dödar Peters mamma. Den lille pojken svär att hämnas och när han söker igenom huset finner han föremål pappa efterlämnat, undangömda i en låda i garderoben, bl a ett vapen. Peter svär att bli rymdkadett och utforska okända planeter – och finna sin mammas mördare.

Peter kommer att bo på diverse internatskolor, och han når småningom sin dröm om rymden, men inte på det sätt han själv hoppats på. Hans hetsiga temperament ställer till det, och den dagen han axlar rollen av sitt alter ego ”Star-Lord”, är det som smugglare i universums utkanter av rumsrenhet.
Det här är en version av hur Peter Quill finner sin motivation och sin längtan efter rymden. Den här versionen finns med i seriesamlingen jag läst, men också en annan, snarlik. I TellTales härliga TV-spelsvariant dör Peters mamma, när han själv är tonåring, en smärtsam sjukdomsperiod där längtan till stjärnorna och det okända där bakom är en fascination de båda delar. I filmatiseringen ”Guardians of the Galaxy vol 2” finns också mammans död med, men där återvänder pappan och söker upp sin son, med en uppgörelse dem emellan som följd.

Oavsett i vilken variant man möter Peter Quills barndom så är separationen från mamman ett oerhört smärtsamt minne och ett öppet sår. Star-Lords signum är den walkman han bär i bältet, och det enda kassettband han spelar är ett blandband han fått av sin mamma. Ett underbart soundtrack (där bl a Björn Skifs återfinns med ”Hooked on a feeling”), och ett återkommande tema.

(Bild lånad från imdb.com)

Peter Quill kommer under sina rymdresor i kontakt med ett antal udda figurer, och tillsammans kommer de att bilda ”Guardians of the Galaxy”. Gamora med sin gröna hud, styvdotter till ärkeskurken Thanos, och syster till Nebula (blå hud) är historiernas kärlekstema. Peter och Gamora tassar runt varann ljusår efter ljusår…Har svårt att komma till skott. Den muskulösa hjälten Dax the Destroyer är en krigsmaskin med ett stort hjärta (även han grön) som söker hämnas sin dotters och sin hustrus död. Humanioden och trädvarelsen Groot (från planeten Groot, och som bara talar Groot) har vunnit mångas hjärtan under den tid serien producerats, och i den här antologin får vi återse honom i hans allra första framträdande. Då var han varken finlemmad (fingrenad?) eller särskilt trevlig – mer en förödande kraft. Kontrast till den lilla krukväxt, det tonåriga ungträdet, det kloka gamla urträdet som säger sitt ”I am Groot” med omväxlande eftertänksam vishet, omväxlande busigt småretande, omväxlande stor kärlek. Groot har alltid en extra gren att kramas med för den som behöver tröst, och som soldat är han listig och modig, där de andra ofta står handfallna eller grälar om korkade beslut. Och min personliga favorit; den snabbkäftade, vapenstinna tvättbjörnen Rocky Raccoon, som rymt från en forskningsstation på en planet där han experimenterats på, mist sin älskade – men också vunnit dom egenskaper som gör honom till den framgångsrika soldat och mekaniker han är i dag. Rocky är en sorgesam figur, alltid en snabb replik på lager, en lojal kamrat – lite av gängets sammanhållande länk, men också djupt tragisk med en bottenlös sorg, stora känslor i allt och mycket humör. Ingen är så snarstucken, och ingen kan sura som Rocket.

Guradians of the Galaxy – ett namn dom gett sig själva, är ett udda gäng. Kanske är det därför jag är så förtjust i dom. Universums avarter, som brottas mer med att komma överens sinsemellan än att faktiskt utföra stordåd för universums räkning. Ett gäng trasiga soldater som håller ihop i vått och torrt – förutom när de inte gör det. Som vill bana väg med universums allra bästa för ögonen, men som ständigt tar genvägar över den kriminella refugen. Som grälar, super, surar – och älskar med samma passion.

De första serierna med våra vänner (och då kände dom inte varandra) kom under 1960-talet, och sedan korsades deras vägar via olika karaktärer i Marvels universum, innan de till slut kom sig samman som Guardians of the Galaxy. De första serierna med universums beskyddare använda namnet, men bestod inte alls av de fem som vi kommit att känna under senare år. Star-Lord berättade om sin barndom och sin längtan efter hämnd i en serie 1976, men det skulle dröja ända till 2008 innan Marvel tog upp namnet Guardians of the Galaxy och fyllde medlemsplatserna med Peter Quill, Gamora, Drax, Groot och Rocket.

(Bild lånad från Marvels hemsida)


Två lyckade egna filmer, gästspel i Avengers, TV-spel och Funko POP’s har hjälpt till att skapa en plats för Guardians i Marvels universum. Idag ges serien ut regelbundet plus temaalbum med de olika karaktärerna.
Albumet jag läst är en promenad nedför memory lane. Gamla och nya serier varvas med artiklar och omslag för att berätta historien om Guardians of the Galaxy och deras fem medlemmar. En väldigt underhållande tillbakablick! Rekommenderas för den som önskar få en lite bredare introduktion till Guardians, och som uppskattar charmen med 60-70-talens science-fictionserier.


”Marvel Platinum The Definitive Guardians of the Galaxy Reloaded” utgiven av Marvel 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...