Jag tror det är något med att dom är lurviga. Dom är tjocka och har päls. Och surrar på ett tryggt vis. Det tar liksom bort en del av känslan kring att dom är insekter. Det går inte att jämföra en humla med en tvestjärt eller en broms. En humla är godmodig…..fryntlig…. snäll….
Eller? Fokus på humlor och bin och andra små surrande saker är just nu stort, i takt med att klimatdebatten rasar. Utan bin dör vårt ekosystem och flertalet arter är redan på gränsen till utrotning och vi börjar se effekterna. Det kan vi inte förneka.
Dave Goulson har nu skrivit tre böcker där humlor är i fokus.
Dave Goulson älskar humlor.
Verkligen älskar dom. Och den kärleken förmedlar han från boksidorna med både humor och en ofantlig värme. Och man slår igen hans böcker med en önskan om att få lov att vara med och göra livet enklare för dom här små krabaterna – för man överväldigas av ömhet för de små runda, lurviga, surriga kompisarna som har så stor betydelse för vårt ekosystem.
Dom svenska titlarna på de två första böckerna är lite töntvarning. Låter som skräpkomedier från 80-talet. Men låt er inte luras utan ge dom chansen. Det är sommarböcker att läsa i skuggan under trädet, för att sedan ta varvet kring rabatten och lyssna efter surr i blommorna. Och le.
|
(Bild lånad från förlagets hemsida.) |
”A sting in the tale” – Galen i humlor – handlar om Daves uppväxt och förälskelsen i den små varelserna som lever i våra trädgårdar och viljan att förstå deras liv och deras påverkan på vår natur. Boken handlar dels om Daves personliga resa in i livet som insektsforskare och de humlor han mött och möter i sin omedelbara närhet.
|
(Bild lånad från förlagets hemsida.) |
”A buzz in the meadow” – Galen i insekter – så möter vi den lite äldre Dave. Etablerad frskare, make och pappa, med ett sommarhus i Frankrike och de hemmastudier som bedrivs i den egna trädgården och på den bakomliggande ängen. Här gör andra insekter än bara humlor gästspel och vi lär oss om ängens ekosystem, och arternas interaktion.
|
(Bild lånad från förlagets hemsida.) |
”Bee Quest” - ”Den stora humleresan” – där följer vi med professor Dave ut på olika forskningsresor över världen och lär oss om humlearter och deras kamp för överlevnad i olika habitat. Patagoniens slättlandskap, Polens höjder, Ecuador, Nordamerika...
”Garden Jungle” (ännu ej utkommen) tycks ta vid där Galen i insekter slutade och fokusera på den omgivande naturen; trädgårdar och parker, maskarna i jorden under våra fötter, vägglössen och insekterna som bygger sitt bo i asfaltssprickan vid vägkanten.
Det här är böcker som får igång mig. Jag blir barnsligt förtjust och går helt upp i detaljer och blir sedan föreläsande för hela min omgivning om längden på tungor, kontrollen av kroppstemperatur mellan kroppens tre olika delar, ämnesomsättning, flygtid på full nektartank, boplatser, drottningdvala och annat smått och gott man lär sig mellan boksidorna.
Men visst är det fascinerande att revirstarka humlor kan samsas med andra arter på begränsade ytor med rik artvariation helt enkelt för att olika arter humlor har olika längd på sina tungor och därför samlar pollen från olika blommor och inte konkurrerar med varandra.
Och visst är det smått science-fiction att humlan kan kontrollera temperaturen i varje enskild tredjedel av kroppen och därmed styra sin energiförbränning och sin ämnesomsättning för att härbärgera så mycket energi som möjligt till själva flygningen (maximalt 40 minuter flygning på en full tank).
Och visst är det en affärsidé av förtvivlade skäl att hyra ut humlebon till mandelodlingar så humlorna kan pollinera, för de humlor som lever naturligt nära odlingarna räcker inte längre till. (200 dollar per bo under 3 veckor blir pengar för odlarna.)
Och visst är det spännande som en deckare när humlorna märks upp med små fläckar på bakkroppen och sedan observeras för att se hur långt dom faktiskt flyger under en dag på jakt efter nektar och pollen.
Dave Goulson själv är professor i biologi vid University of Sussex. I hans första bok finns också en barndomsskildring av den lilla killen Dave, som upptäcker insekter och samlar i fickorna på kortbyxorna, försöker sig på att på egen hand stoppa upp och konservera en måsfågel, sparar pengar och drömmer sig bort mellan sidorna av en katalog med prylar för herbarium, insektssamlingar, konservering etc – så besatt av sitt intresse som bara barn kan bli, där man andas, äter, sover, *är* sin stora passion.
Och ibland går det inte över. Det är då man blir professor. Och blir man professor så kallas det ”forskning” istället, och det är vad Dave ägnar sig åt nu. Forskar om humlans hemligheter, kämpar för arternas överlevnad och har grundat Bumblebee Conservation Trust för att engagera fler att arbeta för humlans miljö och överlevnad. Och skriver böcker om det arbetet och beskriver för oss lekmän varför de här små krabaterna är så viktiga för våra egna liv.
Jag tror att hans tre böcker om humlor gör stor skillnad i det arbetet, och är som kunskap på det där sätter när den smyger sig in i en utan att man nästan märker det. Som en riktigt underhållande och förklarande lektion. På ett bra sätt.
Så nu går jag ut och spikar upp mitt insektshotell, dricker lite saft i solen och lyssnar efter surret i lavendelodlingen, medan jag väntar in den fjärde boken som släpps om några dagar.
”Galen i Humlor” (A sting in a tale), utgiven av Volante 2015, och finns även i pocket.
”Galen i insekter”, (A buzz in the meadow), utgiven av Volante 2016, och finns även i pocket.
”Den stora humleresan” (Bee Quest) utgiven av Volante 2018.
”The Garden Jungle”, ges ut av Jonathan Cape Ltd, 11 juli 2019.
Dave Goulsons böcker finns på
Bokus