söndag 13 februari 2022

”Bli en zombieöverlevnadsexpert!” av Herman Geijer och Claes Tovetjärn, illustrerad av Elin Jonsson

I filmer och böcker möter vi allt som oftast zombies. I samband med dessa har det lika ofta inträffat någon form av katastrof som gör att vi nu har zombies på våra gator. Vi lever också i en samtid där vi uppmanas att förbereda oss på en samhällskris, och vara beredda på att klara oss ett par-tre dygn utan elektricitet och kommunikationer etc. Det är trendigt att bli en ”prepper”. Att ha ett lager med torrskaffning undanstoppat ihop med första-hjälpen-kit, vattendunk, spritkök, extra filtar, ficklampa, batterier, vattenreningstabletter och vevradio. Nu förenklar jag det hela, men det är ibland så det känns. Speciellt i samband med reklamutskick för lådor som garanterat ”gör dig beredd”. Men att vara beredd på att klara av att vara utan grundläggande funktioner och service under 72 timmar vid t ex ett större oväder med stora strömavbrott som följd, är ett ansvar som vi var och en måste vara beredda på, och förberedda på att kunna ta. Det behöver man inte vara intresserad av prepping för att kunna klara. Det handlar om sunt förnuft. Med ökad bekvämlighet kommer också en ökad skörhet, när det vi vant oss vid inte finns till hands. 

Så hur pratar man med barn om samhällskriser utan att skrämmas? Det är utgångspunkten för Herman Geijers och Claes Tovetjärns överlevnadsguide för barn. De väljer att fokusera på den overkliga samhällskrisen för att förbereda barn på en verklig. De skrev ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” 2019, och som nu finns med i årets bokrea. Med tanke på att vi levt två år i en pandemi, med klimatförändringar som ger oss våldsammare väder, så känns temat väldigt aktuellt. 


(Bild lånad från förlagets hemsida.)


Boken är skriven på ett lekfullt sätt utan att bli oseriös. Den är inte heller så allvarstyngd att den blir skrämmande. Information varvas med tips och övningar som handlar om kommunikation, grundläggande behov, utrustning. Känner du dina grannar? Hur ger man information på ett tydligt sätt? Hur gör man upp eld? Hur håller man värmen när det är kallt? Hur sållar man i all information som riskerar att spridas och som kanske inte alltid är sann? Kort sagt: hur hanterar man olika rädslor, faror och risker i livet. 

Boken är rikligt illustrerad av Elin Jonsson, och hennes bilder ihop med texten skapar en överskådlig handbok som rustar barnet för en eventuell samhällskris – även om det inte handlar om zombies. 

Skulle säga att den lämpar sig fint för barn från 7-8 år och uppåt.

”Bli en zombieöverlevnadsexpert” av Herman Geijer, Claes Tovetjärn och Elin Jonsson, är utgiven 2019 av Alfabeta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...