tisdag 10 oktober 2023

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som då kallades Twitter, och det tillskrivs Stephen King. Andemeningen är att om en bok förbjuds så ska man springa till biblioteket eller bokhandeln och snabbt ta reda på vad det är dom inte vill att man ska veta. Vilka ”dom” är känns underförstått och är säkerligen öppet för lokal variation. Under årets Bokmässa lyssnade jag på David Polonsky som gjort illustrationerna till en grafisk version av Anne Franks Dagbok – en fantastisk version av dagboken. Han berättade om en lärare i Texas som nyligen förlorat sitt arbete, efter att ha låtit sina elever se hans illustrationer. I Anne Franks dagbok finns ett avsnitt där den unga Anne funderar över sin kropp och sexualitet, och Polonsky har valt att illustrera detta i ett uppslag där Anne håller en lektion i sexualkunskap för sin vän Peter. Det var detta uppslag som läraren hade visat, och således detta som gjorde att hon avskedades. 


(Bild lånad från Svenska PENs hemsida.)


Den här veckan uppmärksammar vi Banned Books Week Sverige.  Svenska PEN är med och driver det här initiativet, och jag har hämtat merparten av nedanstående information från deras hemsida. Veckan är tänkt som ett sätt att hålla samtalet om det fria ordet levande, och vara ett försvar för allas rätt att läsa. Böcker är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds boken, förbjuds också tankarna. Det är också ett ställningstagande för yttrandefriheten. Världen över står människans rätt att uttrycka sig inför hot . Även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Bibliotek och skolor utsätts för påtryckningar, även i Sverige. 

En förbjuden bok kan vara en bok som någon tycker att ingen annan ska få läsa. Det kan innebära att en bok inte får ges ut eller säljas, att innehållet censureras eller att den helt och hållet plockas bort från skolor och bibliotek. I USA infördes t ex 1477 bokförbud bara under hösten 2022. I Ungern finns det sedan 2021 en lag på att barn under 18 år ska skyddas från böcker vars innehåll berör hbtq-frågor. Bokhandeln Knihauka i Minsk i Belarus tvingades stänga samma dag som den öppnade och 200 böcker beslagtogs. 

De som tar initiativ till att förbjuda böcker kan vara en statlig myndighet, polis, föräldraorganisationer’, religiösa samfund, skolrepresentanter och liknande. Vanligt förekommande anledningar till att böcker blir förbjudna kan vara att de har en tydlig hbtq-tematik, att texten uttrycker kritik mot ett samhälle eller att innehållet går emot religiösa uppfattningar. 

Banned Books Week lanseras för första gången på bred front i Sverige och äger rum den 9–15 oktober 2023. Under Banned Books Week Sverige uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen. 

Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Nätverket är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Banned Books Week har arrangerats i USA sedan 1982 och startades som en reaktion på de växande utmaningarna med spridningen av böcker i skolor, bibliotek och bokhandlar.

Ovanstående information om Banned Books Week är som sagt hämtad från Svenska PENs hemsida, och där finns också en lista med ett urval av böcker som är förbjudna i någon del av världen. 

Jag publicerar också en länk till den listan, eftersom min blogg i mycket handlar om att boktipsa, och helt i Stephen Kings anda måste jag ju hålla med om, att om en bok provocerar så mycket att den förbjuds – så blir man ju väldigt nyfiken på varför!  Som ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Persepolis”, ”Bön för Tjernobyl” för att bara nämna tre av mina personliga favoritböcker. 

Lista över förbjuden litteratur — Svenska PEN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...