tisdag 5 september 2023

”Flykten till Marstrand” av Anna Grinzweig Jacobsson

Som uppväxt i Kungälv, och som lärare i samma kommun, är Marstrands judiska historia inget okänt. Jag har tagit med elever dit under många år, berättat om Marstrand som porto franco-hamn, dvs en frihamn för handel och religion, och hur den lilla klippön var en plats där judar fick lov att slå sig ner under en period då Sveriges gränser i övrigt var stängda för det judiska folket. Därav att Sveriges äldsta synagoga finns på Marstrand. Det blir en fin inramning för eleverna och de får känna att historiens vindar i alla fall fläktar till lite granna. Men sedan då? 

Ja, vad hände sedan. I så kallad modern tid. Världskrig och Shoah. Och efter det? När livet så som det var försvunnit för så många.

I Polen var antisemitismen allestädes närvarande. Efter Förintelsen fanns det inte mer än trettio tusen judar kvar i Polen. I slutet av sextiotalet genomfördes en antisemitisk kampanj, i syfte att fördriva dessa trettio tusen från landet. Hälften valde att emigrera. Och återigen blev den lilla klippön på västkusten en plats för människor att börja om. Ungefär 200 polsk-judiska flyktingar placerades på Marstrand. En plats att bo på under vinterhalvåret och för att lära sig svenska. Att börja om. 


(Bild lånad från www.flyktentillmarstrand.se)


Författaren Anna Grinzweig Jacobsson, var ett av barnen som kom till Marstrand 1969. Sex år gammal och därmed är hennes egna minnen av omständigheterna naturligt begränsade. Ett antal fotografier av sig själv och föräldrarna. Berättelser från barndomen. Nu, femtio år senare, har Anna börjat söka det förflutna, och sökt upp flera av de andra som befann sig på Marstrand tillsammans med henne, och tillsammans väver de fram en bild av det Polen de lämnade, ankomsten till Marstrand, det nya livet i det nya landet. Både de som flydde, och de som tog emot. Resultatet är boken "Flykten till Marstrand". 

Resultatet är en flerstämmig kör av röster kring traumat att lämna sitt liv bakom sig, att tvingas att börja om under omständigheter man inte själv har valt. Ett brottstycke av vår historia, med en stark koppling till vår samtid. 

Parallellt med utgivningen av boken, togs också fram en ambulerande utställning med fotografier och röster. Människorna i boken som berättar sin historia. I samband med detta fick kollegan och jag själv möjlighet att vara med och bidra till ett undervisningsmaterial för skolungdomar, att använda vid skolbesök till utställningen. 

I slutet av september är det äntligen dags för Bokmässa i Göteborg igen. I år är ett huvudtema Judisk Kultur, och Anna Grinzweig Jacobsson kommer medverka under flera samtal. 


”Flykten till Marstrand” av Anna Grinzweig Jacobsson är utgiven 2020 av Bokförlaget Korpen. 

Läs mer på: flyktentillmarstrand.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...