söndag 19 november 2017

”Dumma teckning!”

Nominerad till Augustpriset är ”Dumma teckning” en bilderbok som är underhållande för både barn och vuxen. Och som definitivt kommer leda till många pappersark och saxar och pappersflingor i fönstren.



Flickan Mint och storebror sitter i köket och ritar. Mint har svårt att komma på vad hon ska rita. Hon vill se vad Storebror gör för något, men han håller för armen och döljer sin teckning så hon kan inte se. Hon vandrar runt i bostaden och försöker få inspiration medan Storebror ritar och ritar. Mint blir arg. Allt är så lätt för Storebror, han är tre år äldre, han har fint rum med en massa spännande grejer och han är alltid bättre - på allt. När snön faller utanför fönstret vet Mint vad hon ska rita, men vita pennor på vita papper blir inte enkelt. Hon får hjälp av storebror hur hon ska göra, men då ställer katten Klas till det och välter en vas och förstör ännu mer. Till slut blir allting bra igen, med den enklaste av lösningar – och en fin storebror.

”Dumma teckning” är en fin berättelse om att vara liten och känna sig underlägsen den som är äldre, men också om kärlek mellan syskon, en hjälpande hand och om känslan av att få lyckas. Thydells text och AdBåges bilder harmonierar väl och bäddar för en fin lässtund tillsammans.

”Dumma teckning!” av Johanna Thydell och illustrerad av Emma AdBåge

Utgiven 2017 av Alfabeta Förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...