lördag 25 november 2017

”Julen är räddad” av Matt Haig

Julböcker är lika självklart för mig som Janssons Frestelse och glögg. Böcker som dessutom handlar om julen är en särskild kategori tillsammans med den obligatoriska julmusiken och Kalle Anka klockan tre.

Ett par tre år gammal fick jag ”Lille Viggs äventyr på julafton” i en illustrerad utgåva med ett format som gett min bokhylla gråa hår i förtid och allt som oftast fått finna sig i att ligga instucken ovanpå hyllan, eller sticka ut från hyllplanet. På julaftonskvällen, efter julmiddag, klappar och morfarsmys skulle denna läsas. Oavsett vilka böcker julklapparna innehållit så tillhörde julaftonskvällen alltid Lille Vigg. 
Nu är jag fyrtio år, men läser fortfarande Lille Vigg på julafton. Samma otympliga vältummade utgåva. Och den ligger fortfarande ovanpå hyllan. 

Därför blir det extra roligt att ta del av en alldeles ny och modern julbok, ”Julen är räddad” av Matt Haig. Detta är den fristående fortsättningen till ”Jakten på julen”, i vilken den lille pojken Nikolas, på jakt efter sin pappa skogshuggaren, finner alvernas rike, och längs vägen plockar på sig de attribut som sedan utgör vår coca-cola-stinna Jultomte så som vi känner honom med röd dräkt, stor mage, vitt skägg och bullrande skratt.


(Bild från förlagets hemsida.)



När vi nu återser Nikolas så är han Jultomten. Det är kring mitten av 1800-talet, och julen står för dörren. Året före har Jultomten försökt införa det här med Tomten och utdelandet av gåvor till jordens alla barn, och den som hjälpt honom göra det hela möjligt är den lilla flickan Amelia. Hon och hennes mamma är fattiga skorstensfejare i London och tillsammans med sin katt Kapten Sot drömmer Amelia om ett annat liv för sig och de sina, och hennes hopp tänder en låga av magi som gör det möjligt för Jultomten att besöka alla barn under en enda natt. När vi nu återser Jultomten och Amelia så rinner hoppet och därmed magin iväg: Amelias mamma är döende. Amelia har skrivit en sorgtyngd önskelista till Tomten och bett om hjälp och han står beredd att utföra mirakel under julaftonsnatten, men trollen attackerar Alvhem, och gör det omöjligt för honom att komma iväg och magin sjunker lika fort som Amelias hopp. Flickans mamma dör, den hemske Rysling lurpassar och tar henne med sig. Den förtvivlade Amelia skiljs från sin älskade katt och blir inlåst på Ryslings arbetshus, en institution för tvångsarbete för de fattigaste. Magin uteblir, norrskenet står inte att finna. Jultomten misslyckas med att komma iväg, det blir ingen jul och barnen över världen får inga julklappar. Amelia befinner sig på den olyckligaste platsen av alla, och sliter sina fingrar till trasor med mangelveven och skurborsten. I den situation Amelia befinner sig är det inte lätt att hitta tillbaka till sin forna känsla av hopp. Trots det är hon Jultomtens och julens enda räddning. Tomten måste hitta den lilla flickan innan julaftonsnatten är över.

Charles Dickens tar hand om Kapten Sot. Sedan skriver han sin Julsaga. Rysling är som hämtad ur Oliver Twist, och över hela Londonskildringen ligger en aura av Scrooge. Texten är rapp och skämtsam, karaktärerna söta, skojiga, karikatyrer. Illustrationerna av Chris Mould är underbara! Haig tycks ha kritiserats för det här strösslandet med referenser och ”käckhet”, men jag tycker om det! Det är kul! En trevlig stunds underhållning, och julens värden ställs på sin spets. 

Eftersom Jultomten precis i slutet dessutom drabbas av den stora kärleken (och Rudolf med Röda mulen precis börjat på Släddragaruniversitetet) så anar jag en tredje del med Tomtemor i äventyret.

Rekommenderas för mysig högläsning eller för bokslukaren i 9-12 årsåldern.

”Julen är räddad” av Matt Haig, illustrerad av Chris Mould

Utgiven 2017 av Alfabeta Förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...