söndag 7 januari 2018

”Ett blodigt verk” av Graeme Macrae Burnet

Vid första anblicken är det en blodig bit historia från Skottland 1869, som skildras med hjälp av vittnesförhör, rättegångsprotokoll, sinnesundersökning och den åtalades egna minnesanteckningar av händelserna som leder till brottet. En författare som under pågående släktforskning snubblar över en del av sin egen familjs historia. Vid en närmare granskning är det en skickligt konstruerad roman.



(Bild från förlagets hemsida.)


Roderick Macrae är en sjuttonårig pojke i det lilla samhället Caldui i Skottland, inte långt från kusten och ön Skye. Hans far är torpare och brukar ett litet arrende åt godsägaren. Den lilla byn styrs med järnhand av dels förvaltaren, men framförallt av hans nitiska konstapel Lachlan Broad. Rodericks far blir illa åtgången av konstapelns hämndlystnad och byn är överens om att Roddys far blir trakasserad, men ingen vågar ingripa. Roddys syster utnyttjas av Lachlan Broad, fadern döms till böter när Roddy slår ihjäl ett av Broads får, det lilla torpet blir fråntagen mark vilket försvårar för fadern att någonsin kunna återbetala sin skuld, än mindre sitt arrende. När Roddy blir vän med Broads dotter Flora försvåras deras vänskap av rädslan att hennes far ska få veta, och när Roddy drömmer om äktenskap sätter Flora gränser för deras vänskap som upprör honom och gör honom förtvivlad.
En morgon kommer Roderick gående längs vägen genom byn, på väg från Lachlan Broads gård och hem mot faderns torp när han stoppas på vägen. Med ett skärjärn och en hacka och nedsölad av blod erkänner han utan omsvep att han dödat Lachlan Broad. När man går till Broads gård finner man även dottern Flora och sonen Donnie, 3 år, döda.

Det är en smart uppbyggd berättelse. Den startar med vittnesmålen från de som möter Roddy när han kommer blodig från gården. Den följs av Roddys egna anteckningar från fängelset, där han med egna ord berättar om sitt liv och de händelser som leder fram till att han mördar Lachlan Broad. Den efterföljande sinnesundersökningen syftar till att utröna om han var galen då brottet begicks och rättegångsprotokollen binder samman hela historien. Dock utan Roddys egna anteckningar – dessa får inte åberopas av försvaret då det inte är på uppdrag av rätten han skrivit dem. Sedan följer domen och Roddys brev till sin far, innan domen verkställs.

När man som läsare själv får sy ihop det här stora pusslet så finns det flera frågetecken som ger vid handen att det hela kan ha gått till på ett annat sätt, eller framförallt med ett annat motiv, men detta uttalas inte utan rättegången löper på utan den frågeställningen som möjlig – vilket bygger på känslan av den utsatthet Roddy befinner sig i, genom sin låga status i samhället, det skotska klansamhällets hierarki.

Min egen teori, de tankar jag får, handlar om de skador som Flora har i underlivet och Lachlan Broads tidigare övergrepp på Roddys syster. Har Roddy gått till gården och funnit Lachlan Broad i den stund han våldtar sin dotter och då ingripit? Har han i det tumultet slagit ihjäl även Flora och Donnie? Eller var Flora redan död – för sin fars hand, och inte Roddys? Och är detta skälet till att Roddy lägger upp hennes döda kropp på köksbordet med blottat underliv, precis så som Lachlan Broad lämnade Roddys syster, inför ögonen på Roddy själv?
Men inget av detta blir talbart i rätten. Inte heller systerns självmord dagen efter mordet på Lachlan Broad. Och Roddy ger inte heller sken av att ha pratat med systern om det besök hon gjorde i grannbyn kort innan, hos en kvinna som många unga damer söker hjälp hos, och som skvallrar antydande till Roddy och Flora under en av deras promenader. Var systern gravid med Lachlan Broads barn?

Just på grund av alla desssa frågetecken och all information som Roddy faktiskt lämnar i sina egna anteckningar, men som rätten väljer att inte alls ta upp, står Lachlan Broads gärningar helt oemotsagda och därmed förnekas Roddy möjligheterna att förklara sina handlingar ställda i ljuset av fakta. Nu döms han enbart på konsekvens, och är i praktiken därmed ohörd. Det här är en berättelse som är oerhört spännande att diskutera i relation till rättssamhälle, bevisbörda och skuld.
Jag får lite vibbar till den gamla filmen ”Boondock Saints”, där två bröder och deras far ger sig ut på en mördarturné, men bara dödar grova brottslingar – i syfte att skapa ett bättre, tryggare samhälle. Gör gärningens uppsåt den faktiska handlingen mildare? Tycker mig ana ett lektionsupplägg här…

Romanen nominerades 2016 till The Man Booker Prize, vilket är fullt förståeligt. En annorlunda, och mycket smart berättad spänningsroman om ett tragiskt öde. 

”Ett blodigt verk” av Graeme Macrae Burnet, i översättning av Johan Nilsson, utgiven 2017 av NoNa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...