måndag 30 mars 2020

”Stora boken om träd” av Wojciech Grajkowski och Piotr Socha

Ibland är det inte enkelt att veta vad som är ett träd och vad som inte är det. Och vilket är egentligen äldst? Och störst? Och tjockast? Och hur används trädet i olika delar av världen? Och till vad? Trädet som råmaterial, som religiös myt, som boplats. Trädens löv, dess grenar dess rötter. Trädet i siffror och olika nyanser av grönt.


(Bild lånad från förlagets hemsida.)


Wojciech Grajkowski är naturbiolog och har skrivit läromedel i naturvetenskap. Piotr Socha är illustratör och har tidigare gjort en bok för barn om bin – tydligt inspirerad av sin pappas biodling.

Stora boken om träd är en faktabok för barn i extra stort format. Den är rikt illustrerad, varje uppslag är en färgexplosion, och sidorna är fyllda med bilder och små texter. En av mina favoriter är uppslaget om instrument tillverkade av trä. Eller alla trädens olika invånare: däggdjur, fåglar, insekter. Det är en bok att lära av och att upptäcka i. En bok att glädjas av och att återvända till – och att läsa tillsammans. Det är en rolig och intressant bok, fullspäckad med kunskaper av de mest skilda slag, och en fröjd för både barnet och den vuxne läsare.

”Stora boken om träd” av Wojciech Grajkowski och Piotr Socha är utgiven av Alfabeta 2018.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...