måndag 6 april 2020

”Zonen vi ärvde” av Fruktan

Det gamla klassiska tärningsrollspelet Mutant. Sverige i en framtid efter den stora katastrofen. En rymdsond tar med sig prover från Mars tillbaka till jorden. Dessa innehåller en sjukdom som inte går att bota och som orsakar en pandemi. Hela den mänskliga civilisationen kollapsar. De som överlever stänger in sig i slutna grupperingar, sk enklaver. Experiment pågår som undersöker om och i så fall hur man kan genmodifiera människor och djur för att kunna släppa ut dom igen i den stängda världen. Vissa av de som släpps ut kan överleva utanför de här enklaverna, och de är förfäder till rollspelets mutanter. De isolerade enklaverna blir som små egna samhällen, eller i alla fall egna slutna grupper med egna lojaliteter, och när de här enklaverna bryts därför att mutanterna kan leva i den fysiska världen utanför så blir det grogrund för konflikter.
Efter kärnvapenkrig och den gamla världens totala kollaps stannar det mesta av. Det enda som återstår är nedfrusna människor, cyborger och androider.
Hundratals år senare börjar muterade djur och människor bygga upp en ny samhällsstruktur. Och det är i den återuppbyggda världen som rollspelet utspelar sig. Det är ett framtida Sverige, men inte det Sverige vi känner, även om rester ibland skymtar igenom. (I TV-spelsversionen är det kryddat med bleknade vägskyltar från Göteborgs närområden, och GB-glassgubben som varenda gång planterar ett brett leende i mitt ansikte!) Smitta och strålning kvarstår, så vissa områden är fyllda med underliga, muterade varelser och dessa områden är förbjudna zoner. Det är i dessa zoner man kan göra de intressantaste fynden av den gamla tidens teknologi.

Naturligtvis.

Som bäddat för uppdrag och extra spänning. Grundspelet har sedan fått ett antal expansioner som utspelar sig i lite olika delar av världen eller under olika tider. ”Mutant År Noll” publicerades 2014, och skildrar en mer primitiv värld, som i tid ligger närmare katastrofen än de tidigare delarna gjort.

Inspirerade av den värld som tecknas i ”Mutant År Noll” har flertalet författare skrivit berättelser som både för historien vidare, och lägger till ytterligare dimensioner. Anders Fager har publicerat sina noveller under titeln ”Kaknäs sista band”. Och jag har läst författarkollektivet Fruktans novellsamling ”Zonen vi ärvde”.


(Bild lånad från förlagets hemsida.)


Novellerna utspelar sig i Stockholm efter den stora katastrofen. Här blandas de som överlevt, de som muterats och de som skapats. Novellerna utforskar ruinerna av det som varit. De boende i Arken. De som följer Ledaren. Alltmedan rötan breder ut sig och de som gömt sig i bunkrarna tvingas ut i det okända när hungern river. Det handlar om att äta eller ätas. Kugghjulen hos maskinvarelserna snurrar på egen hand, de bryter banden med sin programmering och tar sina första stapplande steg. En deprimerad säl i en Ikeakasse. Mer ospecifika varelser som vill slita sönder dig.

Jag har aldrig spelat Mutant. Och efter att ha läst ett par av novellerna så kände jag att jag fick stanna upp och läsa in mig lite på bakgrundshistorien innan jag fortsatte.
Fruktan är ett författarkollektiv och det är ett tiotal av dem som har bidragit med noveller. Det är lite ojämnt och lite spretigt. Men man hittar sina favoriter. De där språket driver och där berättelserna är kreativt utmanande. Och den där sälen i Ikea-kassen går rakt in i hjärtat på något sätt. Det är underhållande, det är kul, det är innovativt – och man låter sig imponeras av det bygge som ett gäng skrivarkompisar med stor kärlek till en rollspelsvärld samlat sig kring. Det är häftigt.

”Zonen vi ärvde” av Författarkollektivet Fruktan, är utgiven av Fria Ligan 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...