söndag 13 februari 2022

"En Gas i Galaxen" av Aaron Blabey

Det här är den femte boken om Tuffa Gänget av australiensiske författaren och illustratören Aaron Blabey. Serien med böcker om de farliga rovdjuren som nu ska bli snälla och bidra till det goda samhällsklimatet genom goda gärningar (istället för att äta upp folk och fä), följer en enda story, slutar alltid i en rejäl cliffhanger, och nästa del kommer ut ganska snart inpå. Tecknade bilder och pratbubblor – inte klassisk tecknad serie, men grafiskt för lite yngre barn. Mycket prutthumor, mycket fart och fläkt, mycket upptåg. Hejdlöst roliga. 


(Bild lånad från förlagets hemsida.)


I förra delen avslöjade Dr Marmelad sin ondskefulla plan att förgöra jorden med zombiekattungar, och allt annat zombie han kan lyckas åstadkomma. Typ halva djurriket. Det är kaos och Tuffa Gänget måste stoppa honom. Dr Marmelad befinner sig på månen med sin farliga Gullstråle, och Pirayan tröstäter burritos. Varg har etiska grubblerier, men kan förmå sig till att *låna* en raket för att ta sig till månen och försöka stoppa Marmelad. Piraya och dom andra följer med. Piraya och Varg delar rymddräkt och ska försöka ta sig fram till Marmelad i tyngdlöshet i en rymddräkt. Men alla burritos sätter i gång tarmsystemet hos Pirayan och inne i rymddräkten kan han inte hålla igen längre… Det händer en del med syrenivåerna, om man säger så. 

Första delen om Tuffa gänget har vunnit flertalet priser, och jag kan förstå det. Det är en välgjord historia. Manuset är rappt och smart, och illustrationerna spännande. Man vill definitivt fortsätta läsa! Det är bra underhållning för de lite yngre barnen! (6-9 år)

I skrivande stund omfattar serien sju delar som översatts till svenska, och under året kommer en film, producerad av DreamWorks, som baseras på serien att ha premiär. Det ser vi fram emot! 

Serien om Tuffa Gänget av Aaron Blabey, i svensk översättning, ges ut av Alfabeta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...