söndag 28 oktober 2018

”Tuffa Gänget Zombiekattattack” av Aaron Blabey

Fjärde delen om Tuffa Gänget var värd att vänta på. Aaron Blabey är bra på att skapa förväntan inför fortsättningen. När vi skiljdes åt från våra vänner senast så var de under direkt hot från en stor mängd livsfarliga kattungar och Doktor Marmelad – det galna marsvinet – skulle sätta sin plan om världsherravälde i verket.

(Bild lånad från förlagets hemsida.)


Tuffa Gänget leds av herr Varg. Han är bekymrad över att Tuffa Gänget har en alldeles för tuff attityd. Han vill att gänget ska ändra framtoning och profilera sig utifrån goda gärningar. Idén är fin, men det går inte alltid så bra. En i grunden god tanke kan fortfarande slå illa mot någon annan, och ofta slutar gruppens goda intentioner med dåligt samvete över någon stackare de missade i planen. Herr Piraya, herr Orm och herr Haj kämpar en del med sina godhjärtade sidor. Godheten kommer sig liksom inte så naturligt… Herr Haj nyttjar ofta sin förklädnadsgarderob vilket hjälper under stundom. Herr Orm har mest bekymmer med sin hunger. Spindeln Beno är med som lite av en konsult, men är inte ordinarie medlem av gänget. I slutet av del tre introducerades agent Räv och hon är med även nu i fjärde delen. Herr Varg är lika förälskad och har samma tafatta tunghäfta.

När del tre slutade så höll gänget på att stormas av en massiv hord av zombiekattungar, allt medan Doktor Marmelad smet iväg. När vi träffar dom igen så delar dom på sig. En del av gruppen följer efter Marmelad till en söderhavsö för att stoppa hans vidare planer, medan den andra delen av gruppen ska stoppa zombiekattungarna. Första steget för att lyckas blir att finna ett botemedel mot zombieviruset och i och med det så introduceras vi för bokens härligaste karaktär: Gammelmormor. Hon är en klok gammal gumma ute i träskmarkerna, råkar vara alligator och har träskets i särklass coolaste långtradare.

Men som vi vant oss vid så är det inte så enkelt som att bota de kattungar som redan är zombier – doktor Marmelad har förberett en hel mängd oanvänt zombievirus på annan plats. Precis som alltid så lämnas vi med andan i halsen och en rejäl cliffhanger – med doktor Marmelad i en raket på väg till månen.

Det är inte texten som bär de här historierna. Det är korta seriebubblor och merparten av storyn ligger i bilderna. Men det är tokroligt och skojfriskt och spännande – och en bra inkörsport för nybörjarläsaren eller för hejdlös högläsning tillsammans! Gudsonen som är 6 år älskar dom och skrattar högt när han och hans mamma läser tillsammans. Kommer definitivt vara böcker han återvänder till när det är dags att utforska bokstäver!

”Tuffa Gänget och zombiekattattack” av Aaron Blabey, utgiven av Alfabeta 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...