måndag 18 september 2023

”Konferensen” av Mats Strandberg

Vi har spelat golf tillsammans, varit på imiterad sandstrand för konstgjord sol tillsammans, paddlat kanoter, haft femkamp på nöjespark, otaliga luncher på diverse lokala restauranger, spelat kylskåpsbingo, promenerat gata upp och gata ner, målat gemensamma tavlor, guidats och lekts till förbannelse – men vi har aldrig rest iväg på teambuildingkonferens i skogen. Uppfinningsrikedomen på kick-off-aktiviteter i kommunal verksamhet är i mångt och mycket styrd av det lokala utbudet, likväl som storleken på plånboken hos de bestämmande, och den egna positionen i den kommunala linjeorganisationen. Så blir jag tvingad till rundvandring på Bohus Fästning en gång till, eller korvgrillning vid Kolebacka, så kommer jag sjukanmäla mig. Inte av otacksamhet, utan av pur leda. 


(Bild lånad från förlagets hemsida.)

Riktigt den valmöjligheten har inte personerna i Mats Strandbergs ”Konferensen”. Tillhör man exploateringsenheten och bokstavligen håller spaden i sin hand som ska gräva fram kommunens nästa storsatsning, så följer man snällt med när det ska teambuildas. Så en brokig skara, flertalet mot sin vilja, tvingas ihop i en stugby vid Kolarsjöns strand för en helg av underhållande, stärkande gruppaktiviteter, där zipline varvas med badtunna, och det i en förklädnad av planeringskonferens. Kommunen ska storsatsa på ett köpcentrum, ett projekt som väcker starka känslor på orten, likväl som i arbetsgruppen. Och när gruppen ankommer Kolarsjöns Stugby som det någon som väntar i skogen. Någon som är ute efter hämnd, och som ger sig efter dom. En efter en. 

Boken utspelar sig under ungefär ett dygn. Sin vana trogen låter Strandberg kapitlen följa en karaktär i taget, och dessa turas om att berätta och föra historien framåt. Det är blodigt och rått. En splatter i klassiskt stil. Har svårt att minnas att Strandberg skrivit så blodigt sedan ”Färjan”. Men nu är det inga vampyrer med. Det här är en odyssé genom 80-talets klassiska våldsamma skräckfilmer. Berättelsen har ett filmiskt driv, och växlingen mellan berättarna ger historien ett större djup, och gör den också ovant gripande – en dimension filmerna aldrig lyckades med. 

Jag har en stor soft spot för Mats Strandbergs berättande, men det här är nog en av favoriterna. Tempot håller, karaktärsbygget är på plats, skrämseleffekterna gör sitt jobb. Och jag kommer aldrig aldrig aldrig åka zipline. 


”Konferensen” är utgiven 2021 på Norstedts förlag. 

Mats Strandberg kommer medverka på årets Bokmässa i Göteborg med flertalet punkter både lördag och söndag, där jag själv ser mest fram emot hans masterclass. Framförallt kommer han prata om sin nya bok "Pestblommor", för unga läsare från 12 år. Men också hans författarskap i stort kommer vara i fokus i samtalen. 

Och filmatiseringen av ”Konferensen” har premiär 13 oktober på Netflix.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banned Books Week Sverige

Då och då dyker det upp en meme i mitt flöde på sociala medier som jag är väldigt förtjust i. Det är till synes saxat från den plattform som...